Michelin Pilot Sport 5 diperkenalkan, rekaan Dual Sport Tread, tahan lebih lama, saiz dari 17″-20″

0
389

Michelin telah memperkenalkan Pilot Sport 5, yang menggantikan model tayar popularnya sebelum ini, Pilot Sport 4. Menurut pengeluar tayar dari Perancis itu, model generasi kelima Pilot Sport itu menawarkan “ketahanan yang lama dan prestasi berterusan, dan cengkaman brek maksimum atas jalan basah dan kering.”

Seperti juga dengan Pilot Sport 4, Pilot Sport 5 baru menampilkan “Teknologi Maklum Balas Dinamik”, yang mana hybrid belt yang diperbuat daripada aramid dan nylon menyediakan pengukuhan struktural kepada tayar dan mengekalkan kestabilan permukaan yang bersentuhan dengan jalan.

Sementara itu, “Teknologi Binaan MaxTouch” mengagihkan secara sekata daya pecutan, membrek dan di selekoh, menawarkan hayat tayar yang lebih panjang. Untuk itu, Pilot Sport 5 juga mempunyai “Rekaan Bunga Dual Sport,” yang mana permukaan luar dan dalam tayar berkenaan mempunyai corak bunga yang berbeza.

Corak luaran dengan blok kukuh memberi cengkaman kering yang maksimum, sementara corak dalam mengendalikan cengkaman dalam keadaan basah. Michelin juga menekankan “Groove Clear”, yang merujuk kepada corak bunga yang mengalirkan air ke dalam saluran transversal lebar dan jauh daripada tayar untuk keselamatan dan kendalian ketika dalam hujan.

Sama seperti produk tayar lain Michelin, Oilot Sport 5 turut diberikan rekaan dinding sisi sentuhan premium untuk menarik perhatian. Saiz bagi PS5 ini bermula dari 205/40R17 hinggalah ke 275/45R20, yang semuanya mempuyai indeks kelajuan “Y” yang bermaksud 300 km/j.


The post Michelin Pilot Sport 5 diperkenalkan, rekaan Dual Sport Tread, tahan lebih lama, saiz dari 17″-20″ appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here