Op Selamat 17/2022 – Polis kenalpasti 12 kawasan black/hotspot kemalangan maut di negeri Melaka

0
99

Sebanyak 12 kawasan kawasan hitam (blackspot) dan panas (hotspot) yang sering menjadi lokasi kemalangan maut di Melaka setiap kali tiba musim perayaan telah dikenalpasti.

Menurut Ketua Polis Negeri Melaka, Datuk Abdul Majid Mohd Ali, 12 kawasan hitam dan panas itu adalah lima di Melaka Tengah, empat di Alor Gajah dan tiga di Jasin dengan antara kawasan dikenal pasti adalah Lebuh AMJ, Jalan Umbai-Sungai Udang, Jalan Rembia-Kendong, Jalan Sungai Udang-Lubuk Cina, Jalan Melaka-Muar dan Jalan Tehel-Bemban-Chabau.

Katanya, dengan jangkaan lebih 120,000 kenderaan akan memasuki negeri ini, 220 pegawai dan anggota akan ditugaskan sepanjang Op Selamat 17 yang bermula hari ini hingga 6 Februari 2022 sempena perayaan Tahun Baru Cina.

“Sebab itu antara sasaran kita adalah sifar kemalangan maut, memandangkan tahun lepas hanya satu kes dan tahun 2020 mencatat 15 kes kemalangan maut,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Harian Metro.

Tambahnya penglibatan agensi sepanjang Op Selamat seperti Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Bomba dan Penyelamat, Angkatan Pertahanan Awam dan pihak berkuasa tempatan dilihat mampu mengurangkan kadar kemalangan maut sepanjang perayaan Tahun Baru Cina ini.

The post Op Selamat 17/2022 – Polis kenalpasti 12 kawasan black/hotspot kemalangan maut di negeri Melaka appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here