Bantuan Automotif Keluarga Malaysia: Hanya 4,227 permohonan dalam talian diterima setakat ini – MOF

0
120

Kementerian Kewangan (MOF) memaklumkan, setakat ini hanya sejumlah 4,227 permohonan secara dalam talian diterima untuk Bantuan Automotif Keluarga Malaysia. Permohonan tersebut dianggarkan dengan nilai tuntutan sebanyak RM5.47 juta, diterima sejak ia dilancarkan pada 18 Januari lalu.

Menurut Timbalan Menteri MOF, Datuk Mohd Shahar Abdullah, jumlah itu dilihat masih sedikit walaupun tidak mengambil kira mereka yang membuat permohonan manual, namun beliau berharap mereka yang belum berbuat demikian untuk segera melakukannya sebelum tarikh tutup pada 31 Mac ini, laporan Bernama.

“Mangsa yang mengalami kerosakan kenderaan akibat banjir harus peka dan memanfaatkan bantuan yang disediakan kerajaan yang bertujuan meringankan beban ditanggung mereka dalam kerosakan disebabkan bencana itu,” katanya.

Mohd Shahar berkata Bank Negara akan berbincang dengan pihak insurans dan takaful untuk meningkatkan kesedaran pengguna untuk mengambil perlindungan insurans bagi bencana banjir.

“Ini juga melibatkan perancangan untuk keperluan industri terlibat menyediakan perlindungan komprehensif pada harga yang lebih mampu milik,” katanya sambil menambah hanya 16% atau 1.8 juta kenderaan mempunyai perlindungan insurans atau takaful komprehensif termasuk untuk banjir.

Inisiatif Baucar Diskaun Automotif Keluarga Malaysia sehingga RM1,000 kepada warganegara yang layak adalah untuk pembaikan atau penggantian kenderaan penumpang persendirian termasuk motosikal, trak pikap dan van bertingkap yang rosak akibat banjir.

The post Bantuan Automotif Keluarga Malaysia: Hanya 4,227 permohonan dalam talian diterima setakat ini – MOF appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here