KTM tawarkan koc sewa bagi penumpang bawa basikal

0
156

Keretapi Tanah Melayu (KTMB) kini menawarkan perkhidmatan sewa Koc Basikal Ekspress (Express Bicycle Coach atau XBC) bagi penunggang basikal di Malaysia yang ingin mengeksplorasi aktiviti berbasikal di destinasi pilihan. Ia memberikan kemudahan untuk mana-mana kumpulan penunggang basikal yang ingin membawa basikal masing-masing untuk menjelajah destinasi menarik di Semenanjung Malaysia.

Mampu memuatkan kapasiti sebanyak 60 unit basikal dalam satu masa, koc terbabit adalah tambahan kepada tiga koc penumpang yang ditawarkan buat masa ini. Koc basikal ditampilkan dengan rak khas untuk menyimpan basikal, dengan disertai bersama koc Air-Conditioned Day/Night Second (ADNS) atau koc tempat duduk biasa dengan kapasiti 60 penumpang bergantung pada keperluan sewaan.

CEO KTM MOhd Rani Hisham Samsudin berkata yuran sewaan adalah bergantung pada jenis koc yang diminta dan juga jarak perjalanan, namun masih ditawarkan dengan kadar yang berpatutan. Selain itu, KTM turut menawarkan koc istimewa untuk riadah, persidangan, bufet untuk disewa berdasarkan permintaan.

Dalam pelancaran perkhidmatan XBC, seramai 150 penunggang basikal telah diundang untuk menaiki koc terbabit dari Kuala Lumpur ke Tanjung Malim. Kemudiannya, para penunggang basikal terbabit mengambil masa selama empat jam berkayuh di sekitar Behrang sebelum kembali ke Kuala Lumpur dengan menaiki koc XBC.

The post KTM tawarkan koc sewa bagi penumpang bawa basikal appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here