Brabus dan KTM bekerjasama hasilkan Brabus 1300R

0
134

Motosikal yang anda lihat ini sebenarnya adalah KTM 1290 Super Duke R Ego, tetapi ia telah diubah suai dengan kerjasama Brabus dan dinamakan sebagai Brabus 1300R. Ia hanya akan dikeluarkan sebanyak 154 unit sahaja, dengan 77 unit untuk yang berwarna Magma Red dan 77 lagi untuk warna Signature Black.

Nombor 77 ini sebenarnya simbolik kepada tahun 1977, iaitu tahun Brabus ditubuhkan sebagai sebuah syarikat talaan kenderaan prestasi tinggi di Bottrop, Jerman. Sekarang, apabila mendengar nama Brabus sahaja kita sudah tahu, ia adalah versi model yang lebih garang.

Brabus 1300R terus nampak berbeza berbanding model asasnya, dengan penggunaan lampu hadapan bulat ala retro dan panel salur udara di bahagian tepi tangki. Ekzos serta rim juga datang sendiri daripada Brabus.Banyak panel tambahan pada motosikal ini menggunakan bahan gentian karbon, termasuklah fender hadapan, perumah lampu hadapan, bawah tempat duduk, pelindung rantai, salur penyejuk angkup brek dan pelbagai lagi. Selain daripada itu, Brabus juga telah menghasilkan triple clamp serta peletak kaki CNC aluminium khas untuk motosikal ini.

Enjin 1290 Super Duke yang menjadi penyebab utama motosikal ini digelar sebagai The Beast masih dikekalkan pada Brabus 1300R, di mana ia adalah unit v-twin 1,301 cc dengan kemampuan 180 hp pada 9,500 rpm dan 140 Nm tork pada 8,000 rpm. Suspensi juga masih menggunakan unit daripada WP yang boleh dilaras secara elektronik dan datang dalam beberapa mod.The post Brabus dan KTM bekerjasama hasilkan Brabus 1300R appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here