Projek Lebuhraya Pan Borneo akan ditambahbaik – PM

0
144

Bagi memantapkan lagi infrastruktur dan kemudahan untuk rakyat jelata, selain meneruskan projek Transit Aliran Massa 3 (MRT3) dan membina membina lebih banyak tebatan banjir, kerajaan juga telah memutuskan untuk menambahbaik pembinaan projek Lebuhraya Pan Borneo (LPB) di Sarawak dan Sabah.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, Fasa Pertama LPB Sabah sedang giat dilaksanakan, membabitkan sebanyak 15 pakej dengan kemajuan kerja ketika ini sudah mencapai 52% dan dijangka siap sepenuhnya menjelang Oktober 2024, laporan Berita Harian.

“Bagi menambah baik lingkaran jalan untuk Keluarga Malaysia di Sabah, kerajaan bersetuju untuk meneruskan pelaksanaan 19 pakej kerja tambahan yang akan membabitkan jajaran sepanjang 367 km dengan tempoh pembinaan selama lima tahun.

“Fasa Pertama LPB Sarawak pula akan membabitkan jajaran 786 km dan telah mencapai 78% kemajuan kerja setakat ini. Bagi melengkapi LPB Sarawak, kerajaan turut bersetuju untuk melaksanakan projek Sarawak-Sabah Link Road (SSLR) dan Projek Lebuhraya Trans Borneo (LTB),” jelas beliau.

Tambah beliau, pelaksanaan projek infrastruktur berimpak tinggi di Semenanjung, Sabah dan Sarawak merangkumi pembinaan rel bersepadu dan lebuh raya serta projek tebatan banjir akan memangkin pembangunan ekonomi serta menyumbang kepada daya saing negara serta kesejahteraan rakyat.

“Keputusan melaksanakan projek berkenaan mencerminkan keprihatinan kerajaan bagi menyediakan pelbagai peluang bagi Keluarga Malaysia dan mengukuhkan momentum pemulihan ekonomi negara,” katanya.

The post Projek Lebuhraya Pan Borneo akan ditambahbaik – PM appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here