UMW Toyota jual 6,432 unit sepanjang Februari 2022

0
114

UMW Toyota Motor (UMWT) berjaya menjual sebanyak 6,432 unit kenderaan (6,366 unit Toyota dan 66 unit Lexus) sepanjang bulan Februari 2022. Ini melibatkan peningkatan 27% untuk bulan yang sama tahun lalu, tetapi kurang 14.5% jika dibandingkan dengan jualan pada Januari 2022 (7,528 unit).

Syarikat itu bagaimanapun tidak menyediakan pecahan jualan mengikut model, bagaimanapun ia kekal optimistik dengan jualan tahun ini dengan taruhan dua model utama, Vios dan Yaris — yang ketika ini dengan tawaran promosi sepanjang bulan Mac.

Pengenalan model baru juga dijangka akan membantu jualan, dan ini sudah pun dimulakan dengan pengenalan Camry facelift bulan lalu. Berdasarkan laporan sebelum ini, Avanza serba baru tidak berada dalam perancangan UMWT, tetapi Vios baru sudah pasti akan diperkenalkan di sini.

“Kami amat menghargai sokongan pelanggan yang telah diberikan kepada jenama Toyota dan sangat optimistik dengan pertumbuhan berterusan sektor automotif Malaysia. Ketika kami sentiasa berinovasi dan membawakan mobiliti dengan teknologi dan keselamatan terbaik yang mempertingkat gaya hidup, kami percaya warga Malaysia akan terus memilih Toyota sebagai pilihan utama,” ujar Presiden UMWT, Ravindran Kurusamy.

Syarikat ini juga melancarkan cawangan 2S terbaru (dengan servis mengecat badan kenderaan) di Skudai, yang dilakukan dengan kerja sama Super Evergreen (Nusajaya) Sdn Bhd, dan ini melebarkan lagi rangkaian kemudahan rasmi Toyota di negara ini.

Selain itu, UMWT juga mengumumkan pada Februari, syarikat itu telah menyumbang RM140,000 kepada Pertubuhan Kanser Kebangsaan Malaysia yang digunakan untuk membeli mesin ultrasound digital baru bagi memberikan rawatan lebih baik kepada pesakit.

Syarikat ini juga menyudahi peraduan Dream Car Art ke-15, dengan menerima 2,300 penyertaan. Tiga pemenang peraduan peringkat kebangsaan itu akan mewakili Malaysia ke pertandingan peringkat global di Jepun nanti. Pertama kali dilancarkan pada 2004, peraduan ini bertujuan untuk menyuburkan imaginasi dan luahan artistik kanak-kanak dalam bentuk seni.

“Sebagai pelopor mobiliti, UMW Toyota komited untuk memacu masyarakat ke depan dengan cara mendidik serta memberdaya masyarakat. Kami akan melakukan apa yang boleh untuk menyumbang semula kepada komuniti tempatan di pelbagai kawasan untuk mempertingkatkan gaya hidup hari ini dan masa depan,” tambah Ravindran.

The post UMW Toyota jual 6,432 unit sepanjang Februari 2022 appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here