Model EV pertama Proton akan muncul pada 2027

0
140

Selain dari berkenaan pelancaran model baharu Proton yang terpaksa ditangguhkan ke tahun hadapan, analisis dari Hong Leong Investment Bank (HLIB) yang dilaporkan oleh The Edge juga turut ada menyebut berkenaan rancangan elektrifikasi jenama automotif tempatan itu.

Menurut penganalisis bank berkenaan, Daniel Wong, Proton berkemungkinan besar akan mula memperkenalkan dan menjual kereta dengan kuasa elektrik sepenuhnya (EV) pada tahun 2027. Menurutnya lagi, Proton mungkin hanya akan menggunakan “batu loncatan yang kecil” dalam segmen hibrid sebelum terus menperkenalkan EV, yang kami jangkakan ia adalah teknologi hibrid ringkas.

Apa yang disebut oleh Wong ini adalah sedikit bercanggah dengan apa yang dikatakan oleh naib CEO Proton, Roslan Abdullah pada November lalu berkenaan rancangan elektrifikasi syarikatnya, yang turut menyenaraikan pengenalan sistem plug-in hybrid (PHEV) sebelum Proton memperkenalkan model EV penuh.

Unit rangkaian kuasa 1.5L TGDi dengan sistem stater generator pacuan tali sawat yang dipamerkan di Galeri Inspirasi Proton

Berkenaan sistem hibrid ringkas, unit rangkaian kuasa berkenaan telah pun dipamerkan di Galeri Inspirasi, di Pusat Kecemerlangan Proton (ibu pejabat jenama berkenaan) di Subang. Proton menamakan unit rangkaian kuasa berkenaan sebagai 1.5L TGDi dengan sistem stater generator pacuan tali sawat (Belt-Driven Starter Generator atau BSG). Menurut maklumat yang diberikan Proton, unit 1.5L TGDi dengan BSG tersebut menghasilkan kuasa yang sama seperti enjin 1.5L TGDi yang ada pada Proton X50 Flagship buat masa sekarang.

Unit rangkaian kuasa tersebut berkemungkinan besar akan membuat penampilan pertamanya menerusi SUV X90 yang kini masih lagi dalam pembangunan, mungkin akan dilancarkan tahun hadapan. Ini kerana sistem yang sama telah pun digunakan pada Geely Okavango pasaran Filipina, iaitu asas kepada X90 berkenaan.

Proton juga dilihat tidak mempunyai masalah untuk menghasilkan kereta elektrik penuh. Ini kerana Geely sudahpun membangunkan platform modular untuk kereta elektrik digelar Sustainable Electric Architecture (SEA) yang boleh digunakan untuk menjadi asas kepada model segmen-A, sehinggalah model mewah segmen-F, kereta sport, kenderaan komersil dan sebagainya.

Platform SEA berkenaan direka bagi boleh digunakan oleh semua jenama di bawah Geely, dari model mampu milik seperti Geometry sehinggalah kepada jenama lebih premium seperti Zeekr. Model pertama keluaran Smart yang kini juga sudah berada dalam kumpulan Geely, digelar Smart #1 turut dihasilkan menggunakan platform SEA.

Apa yang menarik, Proton menerusi Proton Edar telah pun mendapat hak untuk menjual model Smart tersebut di Malaysia dan Thailand, yang bukan sahaja membolehkan Proton bertapak semula di negara jiran tersebut, malah turut membolehkan Proton bersedia untuk menjual dan menyediakan servis selepas jualan untuk kereta elektrik dengan jenama mereka sendiri kelak.

The post Model EV pertama Proton akan muncul pada 2027 appeared first on Paul Tan’s Automotive News.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here